Een Niche Website; Wat is dat eigenlijk?

niche site

Je zult online misschien wel eens de term niche website tegenkomen. Het is een fenomeen dat aan populariteit wint en mensen een kans biedt voor een inkomensstroom zonder dat ze voor een baas hoeven te werken.

Twitter, reddit, youtube en niche sites over niche websites; Er wordt vaak een hoop online gedeeld. Wat alleen bijna nooit wordt gedeeld is het niche. De niche jongens en –  meisjes willen immers geen directe concurrentie.

Op zich erg logisch. Want er wordt heel veel energie in niche projecten gestoken waarmee ook een boel te verdienen valt.

Maar laten we eerst eens kijken wat dat nou allemaal inhoudt, zo’n niche website.

Wat is een Niche Website?

Een niche website is een website waarop bezoekers specialistische informatie vinden over één specifiek onderwerp. Het woord niche staat voor een: specifieke, kleine sector waarin producten of diensten worden geproduceerd en afgezet.[1]niche, woorden.org

Welke niches zijn er?

Het aantal niches is enorm. Enkele random voorbeelden zijn:

 • Tuinharken
 • Lichtgewicht kampeerspullen
 • Vogelverschrikkers
 • Rammelaars
 • Fietsaccu’s
 • Wat te doen in Helsinki
 • Balsamico en recepten
 • Wasmachine reparateurs
 • Eco tourisme

Je ziet al dat het onderwerp iets is waarin je jezelf als specialist kunt ontwikkelen.

Er zijn online tal van voorbeelden van niche sites. Veel mensen hebben naast hun reguliere baan een project waarmee een extra zakcentje verdiend wordt.

Ook zijn er bedrijven die zich volledig richten op het produceren van Niche sites. Sommige sites zijn goed voor duizenden Euro’s per maand aan omzet.

Toch is het niet altijd eenvoudig om te zien welke er nou succesvol zijn en welke niet.
Met de juiste tools is dit wel mogelijk, maar het is niet heel chic om hier concrete voorbeelden van sites te noemen waar mensen hard aan hebben gewerkt. Het kopieergedrag is namelijk aan de orde van de dag door mensen die niet het doorzettingsvermogen of creativiteit hebben om zelf iets te verzinnen.

Het verdienmodel van Niche website

De meeste niche sites maken gebruik van bannering of affiliatie marketing.

Bannering is interessant bij veel bezoekers op pagina’s van informatieve aard of met entertainment waarde.

Affiliate marketing is interessant bij oriënterende bezoekers die op het punt staan om een transactie te gaan maken.

Veelgestelde vragen

Wat is een goed niche om te kiezen voor je niche website?

Een niche website kun je het beste maken binnen een onderwerp waar omzet te behalen is. Hiervoor heb je een afzetmarkt nodig die 1) voldoende groot is, 2) weinig concurrentie en 3) een voldoende marge op de producten die verkocht worden. Bij een grote afzet worden de twee andere voorwaarden weer wat minder belangrijk.

Hoe vind je een niche dat voldoende geld verdient?

De kunst van een niche site beginnen ligt in de juiste keuze voor het onderwerp. Hoe beter je keuze, hoe eenvoudiger de weg naar de omzet. Het kan een behoorlijk lange zoektocht zijn naar het perfecte onderwerp. Maar vaak vind je ook de juiste weg door het gewoon te proberen.

Bronnen

Bronnen
1niche, woorden.org

   Website Maken
   Logo